Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Η Γενικότερη σημασία του χρώματος των Ματιών


γράφει ο Διονύσης Λιάρος*



Ως Φυσιογνωμιστής και γιατρός, γνωρίζω τις σχεδόν απίστευτες (μικρές, βέβαια) διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ανθρώπων με βάση το χρώμα των Ματιών τους. Τις οποίες έχω επιβεβαιώσει επανειλημμένα από την άμεση παρατήρηση. Δεν είμαι όμως πρόθυμος εδώ να επεκταθώ όταν ο οιοσδήποτε φίλος μπορεί να βρει αυτά που λέω στο φατσοτεφτερο.
 Εδώ ξεκίνησα να γράψω μια σύντομη περίληψη του Μυθιστορήματος του Τόμας Χάρντι ΔΥΟ ΓΑΛΑΖΙΑ ΜΑΤΙΑ, διερωτώμενος πώς έβαλε αυτόν τον τίτλο που με ενδιαφέρει για κάποια πρόσωπα του στενού μου κύκλου. Έχω πει ότι ο Χάρντι είναι πολύ σημαντικός (ο Κωστής Παλαμάς τον αγαπούσε πάνω κι από τον Ντοστογιέφσκι ή τον Ουγκώ ή τον Μπαλζάκ). Όταν διάβασα τον ΤΖΟΥΝΤ ΤΟΝ ΑΦΑΝΗ (1896) κατάλαβα τον Στρατή Τσίρκα που αποδίδει μερικά σημαντικά Ποιήματα του Καβάφη στον Χάρντι. Περιέργως ΔΕΝ συσχετίζει το ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΩΤΑΤΟ ποίημα "Τελειωμένα" (που ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει καν θεωρία σε τι αναφέρεται) με τα 4 αδικοχαμένα παιδάκια του Τζουντ. -Το μεγάλο αυτοκτονεί με θηλιά αφού πρώτα πνιγεί από οίκτο τα 2 αδελφάκια του. Το έμβρυο της Σου φυσικά αποβάλλεται όταν αντικρίζει το αποτρόπαιο θέαμα, καθώς νοιώθει υπεύθυνη. Διότι κανείς δεν τους νοίκιαζε δωμάτιο ως ΑΣΤΕΦΑΝΩΤΟΥΣ, αλλά αυτή έλεγε στον μεγάλο "μάς βρίσκουν π ο λ λ ο ύ ς"...
Η Γαλαζομάτα Ελφρίντε Σουανσκωρτ(=αυλή Κύκνων) στα 17 της φλέρταρε πολύ αθώα μ' έναν Φέλιξ. Αυτός πέθανε από χτικιό, φυματίωση, που ήταν τότε συνήθης αιτία θανάτου. Η Χήρα μάνα του νεαρού την κατηγορεί ότι ΑΥΤΗ τον πέθανε εγκαταλείποντάς τον. Έτυχε νάχει ερωτευθεί τον Στέφεν Σμιθ, αγνό παλληκάρι, αλλά πολύ χαμηλότερα στην ΤΑΞΙΚΩΤΑΤΗ Αγγλία. Στην οποία ακόμα βασιλεύει το Ταξικό Μίσος (Class hatred) όπως στην Ινδία ή το Ισραήλ.
Κι ενώ το σκάνε για 24 ωρες για να παντρευτούν εν αγνοία των δικών της(όπως είχε κάνει η γιαγιά της!) γυρνάει πίσω αστεφάνωτη γιατί δεν είχε τα "κότσια" μέχρι τέλους. (Η Αμφιθυμία των Γυναικών παίζει μεγάλο ρόλο στον Χάρντι).
Ο Στέφεν φεύγει για να προκόψει στην Ινδία και να παντρευτούν όταν θάναι "κάποιος". Εν αγνοία όλων αυτή μπλέκει με τον Λογοτεχνικό Κριτικό Knight(=Iππότη) χωρίς να ξέρει ότι είναι, στα 32 του, ο "Δάσκαλος" των όσων Λατινικών και Αρχαίων Ελληνικών του 20χρονου Στέφανού της.
Καθώς σιγά-σιγά όλα βγαίνουν στο φως. Ο Νάιτ νοιώθει υποχρεωμένος να την αφήσει. Ο νεαρός γυρνάει θριαμβευτής. Θα την παντρευτεί. Τα πράγματα έρχονται έτσι που ο Νάιτ ξαναμπαίνει στη μέση ως υποψήφιος. Φτάνουν με το ίδιο τραίνο να την ζητήσουν. Αλλά παρευρίσκονται στην Κηδεία της. Είχε μαραζώσει και παντρεύτηκε τον Λόρδο Λουελλιαν(όπως είχε κάνει η Γιαγιά της) επειδή αρχικά, την αγάπησαν τα παιδιά του (ήταν Χήρος). Πέθανε από Εξωμήτριο Κύηση.
Οι δυο παρ' ολίγον Σύζυγοί  της, πιάνονται ανγκαζέ και περπατάνε αμίλητοι.

* Ο Διονύσης Λιάρος είναι ψυχίατρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου