Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ

Γιάννης Χάρης, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου





Στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης, η meta|φραση διοργάνωσε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48), την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015. Η εκδήλωση απευθυνόταν σε μεταφραστές, επιμελητές, υποτιτλιστές, διερμηνείς, γλωσσολόγους, φιλολόγους, καθηγητές ξένων γλωσσών, εκπαιδευόμενους μεταφραστές και φοιτητές.


Την εκδήλωση άνοιξαν η κα. Ειρήνη Κούκια (μεταφράστρια και καθηγήτρια γερμανικής μετάφρασης) και η κα. Πόπη Ματσούκα (διαχειρίστρια μεταφραστικού έργου και Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων του Ιονίου Πανεπιστημίου). Στην ομιλία τους παρουσίασαν όλες τις πτυχές της συνεργασίας ενός Έλληνα μεταφραστή με μεταφραστικά γραφεία και εταιρείες του εξωτερικού, από τη δικτύωση και την αρχική επαφή, μέχρι την παράδοση του έργου και την πληρωμή. 



Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Νίκος Πρατσίνης (μεταφραστής, διερμηνέας και συνιδιοκτήτης της Εταιρίας Μετάφρασης και Διερμηνείας COM), o οποίος μίλησε για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στα επαγγέλματα του μεταφραστή και του διερμηνέα, αντλώντας παραδείγματα από την 30ετή πείρα του στην αγορά. 

Η εκδήλωση έκλεισε με μια στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Το παρόν και το μέλλον της νέας ελληνικής γλώσσας». Στη συζήτηση θα συμμετείχαν:

• Ο κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης (Καθηγητής της Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συντονιστής και επιμελητής του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών).
• Ο κ. Γιάννης Χάρης (μεταφραστής, επιμελητής, διορθωτής και συγγραφέας σημαντικών βιβλίων για την ελληνική γλώσσα, όπως το δίτομο έργο Η γλώσσα, τα λάθη και τα πάθη).
Οι συμμετέχοντες συζητήσαν για την εξέλιξη και τις προοπτικές της ελληνικής γλώσσας και κατέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ενώ παρουσπιασαν τη γλωσσική πραγματικότητα μέσα από την οπτική γωνία του πανεπιστημιακού καθηγητή – επιστημονικού υπεύθυνου του νεότερου λεξικού της Ν. Ε. και του πολύπειρου επαγγελματία. Παράλληλα, οι κ. Χαραλαμπάκης και Χάρης κλήθηκαν  να απαντήσουν και σε ερωτήσεις του κοινού. Τη συζήτηση συντόνισε η Διευθύντρια Σπουδών της σχολής μας, κα. Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου.

Το video με την συζήτηση Χαραλαμπάκη - Χάρη θα ανεβεί σύντομα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου