Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Διάλεξη για τον ζωγράφο Κωνσταντίνο Μπρουμίδη

Την Τετάρτη 13 Μαΐου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο 


Ο ζωγράφος Κωσταντίνος Μπρουμίδης (1805-1880) αποτελεί για τις Η.Π.Α. μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που σφράγισαν με το έργο τους την ιστορία του έθνους τους. Η καταγωγή του ήταν από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Εκεί γεννήθηκε ο πατέρας του, Σταύρος Μπρουμίδης, ο οποίος λίγο αργότερα μετανάστευσε στην Ιταλία, όπου γνώρισε την Άννα Μπιανκίνι. Στις 26 Ιουλίου του 1805 απέκτησαν τον Κωνσταντίνο. Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης μεγάλωσε στη Ρώμη, φοίτησε στην Academia di San Lucca όπου σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική δίπλα σε σημαντικούς δασκάλους και δέχτηκε την επίδραση μεγάλων καλλιτεχνών. Παράλληλα εξοικειώθηκε με τη μεγάλη τέχνη συντηρώντας τα αριστουργήματα του Ραφαέλο και του Μιχαήλ Άγγελου. 


Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1852 ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης έφτασε στη Νέα Υόρκη, όπου με τη μεγαλοφυΐα και το ταλέντο του αναδείχτηκε σε σημαντικό ζωγράφο. Τρία χρόνια αργότερα, το 1855, του ανατέθηκε ο εξωραϊσμός του Καπιτωλίου. Επί είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια ζωγράφισε τον εσωτερικό χώρο της Ροτόντας του Καπιτωλίου, διακοσμώντας και δίνοντας λαμπρότητα στο πλέον μεγαλοπρεπές κτίριο των ΗΠΑ. Η τιμή ήταν ύψιστη καθώς το Καπιτώλιο θεωρείται το πλέον μεγαλοπρεπές κτίριο των ΗΠΑ, αφού στεγάζει τη Βουλή, τη Γερουσία και συμβολίζει τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα. Αρκετά χρόνια αργότερα οι Αμερικανοί τιμητικά τον αποκαλούσαν «Μιχαήλ Άγγελο του Καπιτωλίου». Όσο για την Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερη διάκριση, καθώς ο γιος ενός Έλληνα μετανάστη κατάφερε με την καλλιτεχνική του δεινότητα να διακριθεί και να τιμηθεί στην πολυπρόσωπη και πολυεθνική αμερικανική πρωτεύουσα. Τη διάλεξη «Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, Ο ξεχασμένος Μιχαήλ Άγγελος του Καπιτωλίου των ΗΠΑ», θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρόεδρος των AHEPA κ. Phillip T.Frangos, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό τιμώντας το μεγάλο ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνη για του οποίου την αναγνώριση η AHEPA δραστηριοποιείται από το 2004. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν να τον τιμήσουν στις 11 Ιουλίου 2012 με το Congressional Gold Medal. 

Τετάρτη 13 Μαΐου και ώρα 6:45 μ.μ. Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα Ομιλητής: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, συγγραφέας και δημοσιογράφος Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου