Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Κορυφαίοι Κριτικοί Λογοτεχνίας των αρχών του 20ου αιώνα on line από το ΕΚΕΒΙ

Πόσοι από τους νεότερους γνωρίζουν ότι πίσω από το ψευδώνυμο ‘Αλκης Θρύλος, βρισκόταν η Ελένη Ουράνη, ότι ο Τέλλος Άγρας πέθανε σε ηλικία 45 μόλις ετών από αδέσποτη σφαίρα στο πόδι και ότι ένας από τους μεγαλύτερους κριτικούς λογοτεχνίας ο Ανδρέας Καραντώνης είχε εργαστεί στους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους;
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή και κυρίως για το έργο έξισπουδαίων και ιστορικών Ελλήνων κριτικών λογοτεχνίας, παρουσιάζονται στον  νέο κόμβο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με τον κωδικό  critics.ekebi.gr  . Ένας κόμβος που δίνει τη δυνατότητα σε σύγχρονους, λογοτέχνες, κριτικούς λογοτεχνίας, λογοτεχνίζοντες, σπουδαστές, ερευνητές, μελετητές και εκδότες να έλθουν σε επαφή γνωριμίας με προσωπικότητες που καθόρισαν το λογοτεχνικό γίγνεσθαι της νεότερης Ελλάδας. Και το κυριότερο; Μέσα από την ανθολόγηση των κριτικών τους κειμένων, δίνει τη δυνατότητα στο σημερινό μελετητή αλλά και στον κριτικό λογοτεχνίας, να κατανοήσει με ποιο τρόπο και με ποιες παραμέτρους εξασκούσαν τη λογοτεχνική κριτική κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Τέλλος Άγρας, Άλκης Θρύλος (Ελένη Ουράνη), Ανδρέας Καραντώνης, Κλέων Παράσχος, Πέτρος Χάρης, Αιμίλιος Χουρμούζιος, είναι οι κορυφαίοι έξι κριτικοί λογοτεχνίας που παρουσιάζονται on line, προσφέροντας μια πραγματικά πολύ σπουδαία νέα ενότητα πληροφοριών για τον χρήστη του διαδικτύου, η οποία ελπίζουμε να συνεχιστεί και να διευρυνθεί. Στο αναδυόμενο με ρυθμούς καταιγιστικούς νέο ψηφιακό περιβάλλον, η καταχώρηση τέτοιου είδους δεδομένων  στο διαδίκτυο, δεν είναι απλά υπόθεση αρχείου, αλλά  αποτελεί κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου για το μέλλον ενός πολιτισμού.
Κριτικοί με γνώσεις για αναγνώστες με απαιτήσεις
Το Αρχείο Κριτικών Λογοτεχνίας αποτελεί τη βάση για τη μελέτη, την ανίχνευση και την προβολή των πνευματικών προσωπικοτήτων που προσέφεραν καθοριστικά στα επόμενα βήματα της νεοελληνικής γραμματείας μέσα από το κριτικό έργο τους. Διατρέχοντας κανείς τα κριτικά τους κείμενα διαπιστώνει αμέσως την οξύνοια, την τεράστια φιλολογική και λογοτεχνική τους υποδομή και την ευρυμάθεια που τους ανέδειξε σε καθοριστικούς παράγοντες για την εξέλιξη της ποίησης, της λογοτεχνίας και του δοκιμίου στην Ελλάδα. Από τις γραμμές των κειμένων αναδεικνύεται μια τέχνη που είχε απαιτήσεις όχι μόνο από τον συγγραφέα αλλά και από τον αναγνώστη. Και δεν μπορεί να μην αισθανθεί κανείς έκπληξη από την πλήρη αλλαγή του σκηνικού στην εποχή μας, όπου θεωρείται υποχρέωση μεγάλης μερίδας των κριτικών να γράφουν απλά ή και απλοϊκά για να γίνονται κατανοητοί καταλήγοντας να επισημοποιούν και να επιβραβεύουν την έλλειψη παιδείας….

Το Αρχείο Κριτικών Λογοτεχνίας βρίσκεται στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ (www.ekebi.gr). Παραθέτει μια σειρά από κατατοπιστικά στοιχεία (χρονολόγιο, αποσπάσματα βιβλιοκρισιών, δείγμα λογοτεχνικής γραφής, καταλόγους εργοβιογραφίας) για κριτικούς που προσέφεραν με την πένα τους στην επισκόπηση της λογοτεχνίας του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Τα κείμενα προέρχονται μέσα από περιοδικά, επιθεωρήσεις, στήλες εφημερίδων, αφιερωματικούς τόμους. Όπως ανακοινώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στόχος του είναι η παρουσίαση περισσότερων κριτικών με στόχο τον εμπλουτισμό του αρχείου και τη συνολική κάτοψη της ελληνικής βιβλιοκριτικής. Εκλαμβάνουμε την ανακοίνωση αυτή ως υπόσχεση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου