Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Βραβείο σε Αντονι Μάρα και Τηλέμαχο Κώτσια


ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Οι βραβευμένοι συγγραφείς Αντονι Μάρα και Τηλέμαχος Κώτσιας.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Λαμπρά δείγματα ρεαλιστικής μυθοπλασίας» είναι τα δύο μυθιστορήματα που τιμήθηκαν προχθές με το «The Athens Prize for Literature» του περιοδικού (δε)κατα. Θεσμός που αναδεικνύει ετησίως ένα μυθιστόρημα ξένου λογοτέχνη (μεταφρασμένου στα ελληνικά) και ένα μυθιστόρημα Ελληνα συγγραφέα, τα βραβεία «The Athens Prize for Literature» δόθηκαν στον Αμερικανό Αnthony Marra για το μυθιστόρημα «Αστερισμός ζωτικών φαινομένων» (μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Ικαρος) και στον Τηλέμαχο Κώτσια για το βιβλίο του «Κώδικας τιμής» (εκδ. Ψυχογιός).

Ο Ντίνος Σιώτης ως εμψυχωτής του θεσμού ανέφερε ότι τα βραβευμένα βιβλία«ξεχωρίζουν για τη στιλπνότητα του λόγου, την πυκνή γλώσσα, τον πλούσιο κόσμο των εννοιών και το χτίσιμο χαρακτήρων, αποκαλύπτοντας τον αντιφατικό κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε». Η τελετή φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Κ. Π. Καβάφης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων όπου ένα Κουαρτέτο Εγχόρδων από τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου υποδέχτηκε και αποχαιρέτησε το κοινό. Παρών ήταν ο Αnthony Marra, που ήρθε από την Καλιφόρνια ειδικά για τη βράβευσή του, όπως και πολλοί συγγραφείς. Το βραβείο στον Αμερικανό συγγραφέα επέδωσε ο κ. Τίμος Τζάννες εκ μέρους της χορηγού εταιρείας Mont Blanc και το βραβείο στον Τηλέμαχο Κώτσια επέδωσε η αντιπρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, κ. Πόπη Διαμαντάκου.

Για τα μυθιστορήματα μίλησαν οι συγγραφείς Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Χρύσα Σπυροπούλου και Αλέξης Πανσέληνος, με την ιδιότητα του μέλους της κριτικής επιτροπής. Τα βραβεία «The Athens Prize for Literature» θέσπισε το 2006 το λογοτεχνικό περιοδικό (δε)κατα και με χορηγό τη Mont Blanc βρίσκονται στο όγδοο έτος τους. Τα βιβλία τα προτείνουν οι εκδότες και τις λίστες καταρτίζουν πέντε συγγραφείς των δύο επιτροπών.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου